Ik zet de saladeschalen op het aanrecht. De avondzon schijnt op het terras. Afwassen kan straks ook wel, toch? Ik loop naar buiten, plug de oordopjes in m’n telefoon en zak onderuit voor drie afleveringen van Suits.

Als ik ’s avonds de lichten uitdoe, valt mijn oog niet alleen op de schalen, maar ook op de wijnglazen. Zal ik nog even? Ach, morgen is vroeg genoeg.

Een denkfout die gelijk wordt afgestraft

De afwas

De volgende ochtend vraag ik aan mijn jongste zoon waar hij de huissleutel heeft neergelegd. Hij: “Bij de fruitvliegjes.” Ik werp een blik in de keuken. Op elk wijnglas zitten er 16 en onderin de saladeschaal zie ik er nog eens 37. De huissleutel ligt naast de prullenbak. Wanneer ik een handje broodkruimels in de prullenbak kieper, zwermen ze met grossen tegelijk naar buiten.

Kak

“Wat vind je eigenlijk zo erg aan fruitvliegjes?”, vraagt mijn andere zoon. Hij ziet het probleem niet zo.

Ik wel. Ik hou niet van gevlieg in mijn keuken. Maar wat ze doen als ze niet vliegen, vind ik nog veel erger. Ze schransen m’n eten op of zijn bezig met allerlei sexuele activiteiten. In mijn keuken.

Als ik er niet snel genoeg bij ben, vermenigvuldigen ze zich als een malle. De vrouwtjesvlieg legt dagelijks eitjes, soms wel twee weken achter elkaar. Daarna is het hek van de dam. Na 24 uur kruipen er larven uit de eitjes die zich vier dagen lang vol vreten aan alles wat zoet of overrijp is. Weer vier dagen later ontpoppen ze zich tot fruitvlieg. En dan is het aftellen. Want al na 12 uur zijn ze volwassen en gaan de vrouwtjes zelf weer eitjes leggen.

De fruitvlieg
De fruitvlieg

Wat ik nodig heb, is een aanvalsplan

En dan het liefst een plan voor mensen zoals ik, met een neiging tot huishoudelijke luiheid. Ik klap mijn laptop open. Op allerlei websites lees ik dezelfde tip: bewaar al het eten in afsluitbare bakken óf in de koelkast. En –nou komt het- je moet vooral géén etensresten laten slingeren.

Het zal ongetwijfeld werken, maar aan die tip heb ik niks. Ik heb twee jongens die om de haverklap zelf smoothies maken, zonder enige notie van rondvliegend fruit. Hun bekers ranja laten kringen achter op tafel. En jam en hagelslag blijven nooit óp hun boterham zitten. Het is zo’n never-ending story dat ik geen enkele behoefte voel om daar de hele dag met een vaatdoekje achteraan te rennen.

De meeste andere tips gaan over mengsels waar je fruitvliegjes mee kunt vangen. Zo kan ik afwasmiddel mengen met azijn, bakkersgist met water of bruin bier met suiker. Maar een glaasje balsamico, port, citroensap of ranja schijnt ook als een magneet te werken. Wat te doen: de vloeistof gaat in een potje, afdekken met folie, gaatjes erin prikken en klaar. De vliegjes vliegen erin, maar kunnen er niet meer uit. Easy does it.

Ik besluit voor de citroen-variant te gaan. Ik maak 2 potjes die ik naast de prullenbak en bij de fruitschaal zet. En inderdaad, een dag later zitten er in beide potjes ongeveer vijf fruitvliegjes. Nóg een dag later zijn het er nog steeds vijf. De rest lijkt genoeg te hebben aan het inhaleren van de citroengeur en blijft op de folie zitten. Dat schiet niet op.

Ik vraag oma om raad

Die hoeft daar niet lang over na te denken: basilicum. Fruitvliegjes blijken een bloedhekel te hebben aan de geur. Zou het echt zo gemakkelijk zijn? Ik ren naar de winkel en ben binnen tien minuten terug met twee basilicumplanten: één zet ik in de vensterbank. De ander komt naast de schaal met pruimen. Vervolgens gooi ik de prullenbak en het keukenraam open om de vliegjes ruim baan te geven.

Het effect is briljant

Een uurtje later zijn bijna alle fruitvliegjes verdwenen. Even geniet ik van het gevoel dat ik huishoudelijk de boel op orde heb. Zal ik misschien gelijk de vloer even dweilen? Ik heb nog een uur.

Hoewel: in dat uur kan ik ook een aflevering Suits kijken. Ik pak een blikje cola uit de koelkast en grijp ’n telefoon. Soms moet je de juiste prioriteiten stellen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

AboutLoes Stadhouders

view all posts

Loes Stadhouders werkt al jaren als tekstschrijver voor organisaties in verschillende branches. Zij ondersteunt hen bij het communiceren van hun kracht, talenten en vaardigheden via diverse online en offline media. Met al uw vragen over taal of over een te schrijven tekst kunt u bij haar terecht.

You May Like This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *